Rodoslov maksimovic.rs  
максимовић.срб
ПОЧЕТНА СТРАНА
РОДОСЛОВЉЕ
ПРИРУЧНИК
ЛИТЕРАТУРА
РОДОСЛОВИ
ФОТО АЛБУМ
О МЕНИ
ЛИНКОВИ
КОНТАКТ
МАПА САЈТА
ПРИРУЧНИК
Приручник
I корак
II корак
III корак
IV корак
V корак
VI корак
VII корак
VIII корак
IX корак
X корак
 

Родословни приручник - I корак

На самом почетку битно је да онај ко жели да се упусти у авантуру истраживања породичне историје одговори себи на нека битна питања:

  • Који су мотиви за истраживање породичне историје
  • Шта се жели постићи истраживањем породичне историје
  • Одлучити се коју врсту родословног стабла жели да састави:
    • родословно стабло својих директних предака,
    • жели досегнути најдаљег претка по мушкој линији а онда направити родословно стабло његових потомака пратећи само мушке или и мушке и женске гране
    • жели досегнути најдаље претке и по мушким и по женским линијама а онда направити родословно стабло њихових потомака пратећи и мушке и женске гране

Зашто је ово битно? Зато што ово истраживање захтева доста времена, стрпљена, упорности, па и новца. Онај ко мисли да ће успети за неколико недеља или месеци да испред себе има родословно стабло за 200, 300 или више година уназад боље је да одустане на време. Исто као и онај ко се нада да ће међу прецима пронаћи историјске личности, или да води порекло од племићког рода, или барем да му је неки рођак умро богат а без наследника.

Ако се неком учинило да желим неодлучне да одговорим пре него што уопште почну, онда да јасно и гласно кажем: макар почните и пробајте да направите основу вашег родослова пре него што констатујете да имате премало времена или је претешко за вас. Самим тим што ћете забележити оно што сами знате и што знају ваши најближи преци (отац и мајка, деде и бабе, стричеви, ујаци и тетке) као и шта сами знате о својим потомцима учинићете важну ствар. Наиме, добићете основу вашег родословног стабла од 4-5 колена, а то може бити врло корисно ако неки од ваших потомака некада пожели да уради исто што и ви сами. 
Copyright © 2006 Драган Максимовић
Сва права задржана!