Српска војничка гробља и гробови из првог светског рата у северној Африци

Из књиге потпуковника у пензији Луке Николића „Србијо, мајко и маћехо” преузео сам списак српских ратника из I светског рата сахрањених на северу Африке. Ради лакшег сналажења у прилогу дајем Гуглову карту севера Африке са означеним местима гробаља где су били сахрањени српски ратници.

Пошто, на жалост, лично нисам обишао ни једно од места наведених у књизи, на карти дајем позиције на основу читања саме књиге и својих предпоставки. Неке од означених гробаља су издвојена српска војничка гробља тј. спомен-костурнице, или су то француска војна гробља у оквиру којих су сахрањени и српски војници. Неке од означених локација су гробља која су есхумирани на другу локацију. Доста од наведених гробаља су католичка, дакле француска, гробља на којима су групно или појединачно сахрањивани и српски војници.

Где год сам био у могућности означио сам гробље где се сада налази или где се налазило. Тамо где нисам имао прецизнији опис, бирао сам католичко гробље. А тамо где нисам могао наћи католичко гробље, означавао сам центар места као приближну локацију.
[Почетна страна] [Родословље] [Приручник] [Литература] [Родослови] [Фото албум] [О мени] [Линкови] [Контакт]

Copyright © 2006 Драган Максимовић
Сва права задржана!